Østlige Island
På det østlige Island viser landet sig fra sin allermest majestætiske side. Hjemsted for Vatnajökull, Europas største gletsjer, enorme fjelde og en konstant påmindelse om kræfterne i undergrunden.
Få andre steder kan byde på samme farvesprudlende variationer som Lónsöræfi i det østlige Borgarfjördur. Her bliver landet grønnere, gletsjeren hvidere, himmelen mere blå og sandet hvidere end noget andet sted på jorden. Noget som udenlandske reklamebureauer og filmselskaber har opdaget og ofte udnytter som baggrund i reklame- og spillefilm.
I dette område åbnede nationalparken Skaftafell 1967, som i dag er et af de mest populære steder for besøgende med et særdeles afvekslende program. I nationalparkens informationscenter kan man få oplysninger om den unikke natur, og i byen Höfn i nærheden kan man se et helt specielt gletsjershow. Ved foden af Vatnajökull ligger gletsjerlagunen Jökulsarlon. Her flyder isbjerge, som har løsnet sig fra gletsjeren, i et mageløst scenarie.
Fuglelivet i dette område er utroligt mangefacetteret, da de fleste trækfugle lander her sammen med et stort antal andre fuglearter fra Europa.
Men det er ikke kun Vatnajökull, der lokker på den østlige del af Island. Regionens lange fjorde, stejle fjelde og majestætiske bjergtoppe skaber tilsammen et helt unikt landskab. Dette er et af landets ældste områder, hvor gletsjerne har gravet mere af jorden bort end noget andet sted. Herved er der afdækket magmagrotter, der tidligere lå på ca. 3 km dybde, hvor magmaen størknede. Varmen herfra førte til dannelsen af hulfyldninger (bl.a. zeoliter) i de nærliggende klipper, som nu kan findes ved kysten, fx ved Teigarhorn.
De mest afslides beliggende fjorde er nu øde, men turistbranchen har fundet vej her til og tilbyder vandreture i ødemarkerne, hvor man går fra fjeldhytte til fjeldhytte blandt enorme fjelde og grønne dale. Langs stranden kan man finde grønne øer, som der er mulighed for at sejle til.
Landskabet ændrer karakter, når man kommer op til Hérað, som ligger i læ og er meget solrig. Her åbenbarer der sig en fantastisk vegetation. I Egilsstaðir er der et servicecenter for hele østlandet med et alsidigt udvalg af servicetilbud til turister. Længere nordpå ændrer landskabet sig igen – naturen bliver fladere, og fiskerige elve snor sig gennem landskabet ud mod havet.
Østfjordene rummer mange naturlige havnepladser, og i slutningen af 1800-tallet opstod her mange tætte bebyggelser, hvoraf de fleste stadig er der den dag i dag. Disse fiskerbygder har en helt speciel charme, og mange steder afholdes der årlige festivaler. Derudover er der i de senere år bygget en række nye museer, som fokuserer på tidligere tiders levemåder, herunder krigstiden, franske sømænd, kunstnere og teknisk viden. Her kan man også finde museer med tilknytning til naturen og de østlige fjordes kendetegn – sten og rensdyr. Rensdyrenes væsentligste tilholdssted er Fljótdalsheiði.